Lavabo, özellikle yıkama istasyonları, ovma lavaboları ve hasta odası lavaboları gibi paslanmaz çelik ürünler, inşaatta yaygın olarak kullanılan çevresel açıdan en sürdürülebilir metallerden birinden üretilmelerinin yanı sıra, işlevsellik, hijyen ve sağlık açısından da birçok fayda sağlamaktadır. Peki paslanmaz çelik evyelerin hijyen açısından avantajları nelerdir?
Çok az endüstriyel veya ticari ortam, hastaneler, klinikler, eczaneler ve sürekli bakım tesislerinden daha zorlu performans özelliklerine tabi tutulur veya daha katı hijyen standartlarını sürdürmeye zorlanır. Sağlık sektörünün zorlu gereksinimlerine uygun yapı ürünleri ve armatürleri belirlerken ve sağlık tesislerinin optimum düzeyde çalışmasını sağlayan ekipman seçerken, tasarım ekipleri ve tesis planlama uzmanları, gerçek zamanlı olarak çok sayıda faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Belirli bir ürünün güvenilirliğine, dayanıklılığına ve yatırım getirisine güvenebilmek, karar vericilerin zamana dayanan bilinçli ürün seçimleri yapmasına ve gelecek yıllar için temettü ödemesine izin vermek için sayısız nedenden dolayı çok önemlidir. Ve paslanmaz çelik evyeler ise hijyen faktörünün en çok önem arz ettiği tıp dünyasında dahi bütün bu zorlu şartları rahatlıkla karşılayarak en çok kullanım gören ürünlerden biri haline gelmiştir.
Yarım yüzyılı aşkın bir süredir birçok endüstriyel, mimari, kimyasal ve tüketici uygulamasında kullanılan paslanmaz çelik, esasen ağırlıkça yüzde 10,5 veya daha fazla krom içeren düşük karbonlu bir çeliktir. Çeliğe benzersiz paslanmaz, korozyona dayanıklı ve gelişmiş mekanik özelliklerini veren bu krom ilavesidir. Çeliğin krom içeriği, çelik yüzeyinde pürüzlü, yapışkan, görünmez korozyona dayanıklı krom oksit filminin oluşmasını sağlar. Bu film mekanik veya kimyasal olarak hasar görürse kendi kendini onarır., oksijenin çok küçük miktarlarda bile mevcut olmasını sağlar. Corian, porselen ve vitröz çini gibi diğer katı yüzey malzemelerinin genellikle malzemenin drenajın çevresiyle birleştiği yerden kaynaklanan mikro çatlaklar tarafından rahatsız edildiği düşünüldüğünde, bu önemli bir noktadır. Çıplak gözle görülemeyen bu küçük çatlaklar, lavabolar, kanalizasyonlar ve ilgili yüzey alanları gibi sıcak ve ıslak ortamlarda gelişen biyolojik yüklü bakteriler için mükemmel üreme alanlarıdır. Kendi kendini onaran paslanmaz çelik yüzeylerde ise mikro çatlaklar oluşmaz ve dolayısıyla herhangi bir bakteri barındırması oldukça zorlaşır. Ve işte bu yüzden paslanmaz çelik evyeler, piyasada bulunan çoğu ürüne göre hijyen açısından insan sağlığına en az tehdit oluşturabilecek maddeden üretilmektedir.
Paslanmaz çelik yüzeyler daha yüksek hijyen değerine sahiptir ve gerekli hijyen seviyesine ulaşmak için daha düşük konsantrasyonlarda dezenfektan gerektirir. Bu özellikle iyot, çamaşır suyu, peroksit, boyalar, insan dokusu, kan ve vücut sıvıları gibi katı yüzeyli lavabolar, tezgahlar, masalar, banyo armatürleri ve kumaş üzerinde tahribat yaratabilecek kimyasal bileşiklerle dolu sağlık ortamlarında önemlidir. Aslında, temizlik maddelerinin paslanmaz çelik üzerindeki etkinliği, polimerler veya alüminyumdan üç ila dört kat daha fazladır. Düzgün temizliği ve bakımı yapıldığında paslanmaz çelik evyeler ise hastalık ve enfeksiyona neden olabilecek zararlı maddelerin oluşmasını veya tutunmasını zorlaştırırken, temizlik ürünlerinin etken maddelerinden oldukça yüksek oranda verim alınmasını ve yüksek oranda temizlik imkanını sağlar. Paslanmaz çelik yüzeylerin kolayca temizlenebilme özelliği, onları yemek servisi, hastaneler, klinikler ve tıbbi ofis binaları gibi katı hijyen koşulları geçerli olan alanlarda da ilk tercih haline getirir.
Korozyon önleyici özelliklere sahip paslanmaz çelik evyeler, aşağıdaki yük türleriyle kolayca başa çıkmasına ve uzun yıllar boyunca kusursuz bir görünüm sağlamasına olanak tanıyan en yüksek performans özelliklerine sahiptir:
- Sıcak suya ve agresif temizlik maddelerine günlük maruz kalma;
- Sürekli dezenfeksiyon, gıda ile sürekli temas halinde olan yüzeyler için zorunludur;
- Çeşitli sıvıların, ürün kalıntılarının ve atıkların kolay temizlenmesi;
- Ocaktan çıkarılan tencere, fırın tepsileri ve tavaların yüksek ısısına karşı dayanıklılık.