Sağlıklı bir yaşam aynı zamanda kaliteli bir yaşam demektir. Günümüzde tıp alanında pek çok gelişme olmasına rağmen artan nüfus, teknolojik gelişmeler, makineler ve daha başka etkenler insan sağlığına ciddi tehdit oluşturmaktadır. Özellikle de toplu yaşam alanları, toplu çalışma ortamları insan sağlığı açısından çok daha ciddi riskler barındırmaktadır.
El yıkama el dezenfektesi için önemli olsa da el yıkama alanları mikropların en yoğun bulunduğu alanlardan birisidir. Aynı şekilde ellerin kurutulduğu cihazlarda ve gıda üretiminin yapıldığı yerler de riskler taşımaktadır. Özellikle de gıda imalatı söz konusu olduğunda risk çok daha yüksek seviyelere çıkmaktadır.
Ayrıca fabrikalarda herkesin ortak kullanımında olan makineler vardır ve buralarda da sağlık açısından riskler mevcuttur. Bütün bunların neticesinde gerek yasal mevzuatlar gerekse insan sağlığına önem verilmesi neticesinde sıklıkla kullanılan üniteler geliştirilmiştir. Bunlara da hijyen bariyeri adı verilmektedir. Hijyen koridoru olarak da adlandırılan fabrikalarda hijyen bariyeri hijyenin sağlanmasında büyük etkendir.
Gıda ve gıda ambalajı üreten bütün işletmeler üretim girişlerinin önüne kontrollü bir hijyen bariyeri koymakla yükümlüdür. Profesyonel üretim sahasına girmeden önce özellikle eller sabunla yıkanmalı, dezenfekte edilmeli, ayakkabıların dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Bu üç işlemi personel inisiyatifine bırakmak toplum sağlığı ve üretici için büyük risktir. Fabrikalarda hijyen bariyeri yerleşimi yapılırken şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Tuvaletler: En kritik alanlar tuvaletlerdir. Hijyen bariyerinin üretim sahası ile tuvaletler arasında kaçışa imkan vermeyecek bir alana konumlandırılması gerekir.
- Dış ortam: Üretim sahası içinde yer alan acil çıkış kapıları tek yönlü olmalıdır. Dış ortamdan kontrolsüz girişler kapatılmalıdır.
- Soyunma odaları: soyunma odaları hijyen bariyeri öncesinde konumlandırılmalıdır.
Bu üç temel husus düşünüldüğünde fabrikalarda hijyen bariyeriiçin en uygun alan üretim girişinin hemen önü olmaktadır.
Fabrikalarda Hijyen Bariyerinin Faydaları
Fabrikalarda hijyen bariyeri pek çok fayda sağlar. Endüstriyel hijyen elde edilmesine olanak verir. Bariyerin en önemli özelliği çok fazla insanın çalıştığı fabrikalarda, sağlık sektöründe, gıda üretim işletmelerinde çalışanların ellerini ve kullandıkları eşyaları dezenfekte etmesidir.
Fabrikalarda hem çalışanların sağlığını korumak hem de üretilen şeylerin tüketime sunulduğunda mikrop, bakteri taşımaması adına fabrikalarda hijyen önlemlerine büyük önem verilmelidir. Hijyen bariyeri sistemleri el dezenfekte ünitesi, ayakkabı tabanı fırçalama ünitesi, çizme yıkama, fırçalama ünitesi, el yıkama ve kurutma ünitesi gibi sistemler içerir. Kişilerin üzerlerinde bakteri olmadan üretim sahasına girmesini sağlar.
Fabrikalarda Hijyen Bariyeri Özellikleri
Fabrikalarda hijyen bariyeri özellikle gıda ile alakalı alanlarda yasal olarak da zorunludur. Hijyen koridorunda başta eller olmak üzere dezenfekte edilir. Böylece tüketim, dağıtım ve üretim zincirinde ortaya çıkabilecek hijyen sorunlarına bağlı zehirlenme, bozulma, salgın gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılabilir. Firmamız en son teknolojiye sahip, yasal prosedürlere uygun, kullanışlı ve kaliteli sistemlere sahip olmanızı sağlamaktadır.