Tüm mutfak lavabo malzemelerinden en yaygın olanı paslanmaz çeliktir. Uygun maliyetli, ekonomik, kullanışlı, dayanıklı, her türlü şekil ve kombinasyonlarda yapılabilir ve hijyeniktir. Temizlenmesi de kolaydır. Paslanmaz çelik evyeler hemen hemen her ihtiyaca uygun olacak şekilde kalıplanabilir ve şekillendirilebilir. Aynı zamanda çoğunluklu olarak lavaboya tasarlanmış tahliye levhaları ile birlikte gelir.
Paslanmaz çelik uygun maliyette bir malzeme olmasıyla birlikte, diğer mutfak tezgahı seçeneklerine göre çok daha hijyeniktir. Bundan dolayı çoğunluklu olarak tezgahlar farklı kombinasyonlardan yapılmaktadır. Örneğin yapımında laminant, granit, mermer vb. maddeler kullanılmışsa, hijyene en çok gerek duyulan bölüm olan suyun aktığı ve üzerinde gıda maddelerinin doğrandığı, temizlendiği ve işlendiği kısım için paslanmaz çelik evyeler kullanılmaktadır.
Evye çeşitlerinden en hijyeniği kuşkusuz paslanmaz çelik olanlarıdır. Paslanmaz çelik madde, diğer evye seçenekleri arasındaki en sert yüzeye sahip olandır. Bu sert yüzey, hijyen açısından oldukça büyük avantaj sağlamaktadır. Sert yüzeyi üzerinde meydana gelen bıçak darbeleri gibi darbeler sonucunda yüzeyinde bir aşınma meydana gelmez, epeyce dayanıklıdır. Bu sayede küçük partiküller yüzeyinden ayrılıp da evye üzerindeki gıdalara karışmaz. Ancak aynı durum sonucunda mermer, laminant, granit yüzeylerde aşınmalar meydana gelmekle beraber; bu malzemelerin yapımında kullanılan kimyasal maddeler gıdalar aracılığıyla vücudunuza zarar vermektedirler. Bu açıdan paslanmaz çelik evyeler insan sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir.
Paslanmaz çelik evyeler gıda güvenliğini sağlarlar. Gıda güvenliği, gastronomlar, gıda sanayi ve mutfakta bolca vakit geçirip yemek yapan herkes için aynı derecede önemlidir. İşte bu yüzden paslanmaz çelik ideal bir tercihtir. Bu noktada önemli bir avantaj, paslanmaz çeliğin AB Gıda Hijyeni Yönetmeliği'nin gerekliliklerini karşılıyor olmasıdır. Günümüzün restoran mutfaklarına bakıldığında, lavabolardan evyelere, çalışma tezgahlarından mutfak gereçlerine kadar tüm endüstriyel ekipmanların çoğunlukla paslanmaz çelik olduğu görülmektedir.
Hijyen açısından paslanmaz çelik evyelerin diğer avantajlarını maddeler halinde yazacak olursak:
- Stabil krom oksit tabaka, paslanmayı önler
- Gıdalar, meyve asitleri ve temizlik kimyasalları malzemeye zarar vermez
- Çok kolay temizlenir
- Mikrop ve bakteriler yüzeye yerleşemez
- Gıdalara zararlı madde veya kir bulaştırmaz
- Gıdalarda herhangi bir değişime yol açmaz