Yer Süzgeci Nedir?

Yer Süzgeci Nedir?

Yer süzgeçleri, bölgede barınan suyu belli bir noktaya toplayarak, tesisatın çıkış noktası ile buluşturan, bünyesinde pek çok çeşidi bulunan araçlardır. Günlük hayatımızda; ev ve iş mutfaklarında, çamaşırhanelerde, restoran tipi endüstriyel mutfaklarda ve bulaşıkhanelerde kullanılır.

Yer Süzgeci Ne İşe Yarar?

Yaygın olarak banyo tuvalet mutfak gibi yerlerde su ve ısı kaybı temasını kesmek için döşenmektedir. Yer süzgeci yerden yaklaşık 1cm gibi yüksekliğe ulaşır, esnek ve pratik olarak sökülüp takılması ile istenilen zaman kaldırılabilir, taşınabilir. Aynı zamanda döşenecek yerin boyutlarına göre de kesilebilmektedir.

Yer Süzgeci Çeşitleri Nelerdir?

Mutfak, çamaşırhane tipi yer süzgeçleri, endüstriyel tip mutfaklar, bulaşıkhaneler, çamaşırhaneler, tesisat odaları, soğuk depolar ve barlar gibi insan ve hafif yüklü arabaların gezindiği mahallerde, zemine dökülen suyu ve cihazların yıkanması veya kullanılması sonucu oluşan atık suyu toplamak ve tesisata yönlendirmek için yer süzgeci kullanılır. Toplamda 4 çeşidi bulunur:

  • Döşeme Süzgeci

Döşemelerdeki kirli suların tesisata ulaşmasını sağlayan ancak tesisattaki kötü kokuların bina içine geçmesini engelleyen özel sifonlara süzgeç denir. Bunlar üst akıntılı banyo, yan girişli banyo, bodrum, yer, alçak tip yer gibi türlere ayrılır.

  • Avlu Süzgeci

Avlu, bahçe vb. yerlerde yağış sularının kirli su ya da yağış kanalına itilmesinde çoğunlukla betondan avlu süzgeçleri kullanılır. Ayrı bir şehir yağış kanalı varsa süzgeç sifonsuz da yapılabilir. Sifonsuz avlu süzgeci, ağzına zemin seviyesinde ızgara konulmuş rögara gibidir. Çıkış borusu 0.40 m kadar yüksekten alınarak dipte çamur, kum vb. katı kirlerin toplanabileceği bir hacim sağlanır. Birtakım durumlarda, avlu süzgeci içine girebilecek yaprak, kağıt, naylon poşet vb. çöplerin kanala geçmesinin önlenmesi için bir tel sepet kullanılır.

  • Yağ Tutucular

Mutfağın kirli sularında yoğun miktarda yağ bulunur. Suyun soğuması ile bu yağlar donarak borunun iç yüzeyine yapışır. Kirli suda bulunan kıl, iplik ve bitkisel maddelerle birlikte oluşan bu katman, boruların tıkanmasına sebep olur. Bundan başka donmuş yağlar çok rahatsız edici kokular yayar. Evlerde pek de önemli teşkil etmeyen bu sorun, lokanta, kafeterya, kışla, yatılı okul vb. mutfaklarında ciddi işleyiş bozuklukları doğurabilir. Suda bulunan yağları ayırmak için yağ tutucular kullanılır.

Yağ tutucuda, yağların ayrılmasını kolaylaştırmak için mutfaktan gelen kirli su soğutulur ve akma hızı azaltılır. Yağ ayırıcısının geniş gövdesine gelen kirli suyun hızı düşürülür. Aynı zamanda kirli su soğuyacağından yağlar bir katman halinde üstte birikir. Yağ tutucunun etrafı açılarak hava ile soğuması sağlanır. Toprağa gömülü olanlar da toprak yardımıyla soğutulur. Yağ ayırıcısı bir sifon görevi de yapacağından mutfak teknesine ayrıca sifon konulmasına gerek yoktur. Ayrıca sık sık temizlenmelidir.

  • Rögarlar

Bina, tesis ve işletmelerin atık sularının hepsinin toplandığı ve şehir kanalizasyon şebekesine gönderildiği bir çeşit sifon olan rögarlar, bina büyüklüğüne göre hesaplanır. Bir diğer rögara bağlanabileceği gibi kanalizasyona da bağlanabilir. Bina dışında kanalizasyon şebekesine yakın uygun bir yere yapılır. Herhangi bir kaçağa izin vermemek için izolasyonu iyi yapılmalıdır.