Yer Giderleri ve Kanallar Ne İşe Yarar?

Yer Giderleri ve Kanallar Ne İşe Yarar?

Yer giderleri ve kanallar ortamda bulunan suyun belli bir noktaya toplanmasını ve tesisatın çıkış noktasıyla buluşmasını sağlayan araçlardır. Pek çok farklı çeşidi bulunan yer giderleri ve kanallarinsan hayatının hemen her alanında kendine yer bulmaktadır. Modern kent yaşamında ve toplu yaşam alanlarında giderler sayesinde atık sular tahliye edilmekte, böylece ortam daha temiz ve hijyenik kalmaktadır.

Yer giderleri ve kanallarçok fazla alanda kullanılmaktadır. Ev ve iş mutfaklarında, çamaşırhanelerde, restoran tipi endüstriyel mutfaklarda ve bulaşıkhanelerde bu araçlar kullanılabilmektedir. Bütün bu kullanım alanlarının ortak özelliği zeminin suyla çok fazla buluştuğu alanlar olmasıdır.

Gün içerisinde banyolar, mutfaklar ve çamaşırhaneler gibi çok kez ıslanan, ıslanmak durumunda kalan zeminlerden suyun tahliye edilmesi yer giderleri ve kanallar sayesinde olur. Böylece buralarda yaşam kolaylaşır ve daha temiz, daha hijyenik, daha güvenli ve bakımlı bir hal alması sağlanır.

Yer Giderleri ve Kanal Çeşitleri

Yer giderleri ve kanallarinsan ve hafif yüklü arabaların dolaştığı mahallerde, zemine dökülen suyun, cihazların yıkanması ya da kullanılması sonucunda oluşan atık suyun toplanıp tesisata yönlendirilmesinde kullanılır.

Su akıtma yerlerinin çıkış borularındaki sifonlarda, kirli ve pis su tesisatlarında kullanılan yer giderleri ve kanallar dışında zemin sularını tesisata akıtan, suyla karışık vaziyetteki çöp ve parçacıkları, yağ ve benzin gibi maddeleri ayıran özel süzgeçler de bulunmaktadır. Bunlar genellikle paslanmaz çelikten, dökme demirden, plastikten ya da betondan yapılırlar. 10×10, 15×15, 20×20 cm standart ölçülerde üretilirler. Başlıca çeşitleri ve özellikleri şunlardır:

  • Döşeme süzgeçleri: Bu tür süzgeçler döşemelerdeki kirli suların tesisata akmasını sağlarken tesisattaki pis kokuların bina içine geçmesini engeller. Kendi içinde üst akıntılı banyo, yan girişli banyo, bodrum, yer, alçak tip yer gibi çeşitleri bulunur.
  • Avlu süzgeçleri: Avlu, bahçe gibi yerlerde yağış sularının pis su kanalına itilmesinde kullanılır. Ayrı bir şehir yağış kanalı bulunuyorsa süzgeç sifonsuz olabilir. Kimi zaman yaprak, kağıt, poşet gibi çöplerin kanala geçmesini önlemek için tel sepet kullanılabilir.
  • Yağ tutucular: Mutfaklardaki kirli sularda bolca yağ bulunur. Bu yağlar soğuyarak ve donarak boru iç yüzeylerine yapışır ve zamanla tıkanıklık, kötü koku, bakteri üretimi gibi sonuçlara yol açabilir. Özellikle lokanta, kafeterya, yatılı okul, kışla gibi yerlerin mutfaklarında sudaki yağları ayırmak için yağ tutuculardan yararlanılır.
  • Rögarlar: Tesis, bina ve işletme atık sularının toplandığı ve şehir kanalizasyonuna gönderildiği araçlardır.

Yer Giderleri ve Kanallar Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yer giderleri ve kanallar işlevselliği ön planda olan araçlardır. Bu nedenle seçim yapılırken öncelikle dayanıklı olması adına paslanmaz çelik kasaya sahip ürünler tercih edilmelidir. Daha sağlıklı çalışabilmesi için tekstil bileşenli ürünler kullanılmalıdır. Firmamız koku yapmaz, yosun tutmaz, paslanmaz özelliklerde, birinci sınıf kalitede yer giderleri ve kanalları sizlerle buluşmaktadır.