Turnike sistemleri; herhangi bir binaya ya da bölgeuye olan giriş çıkışların kontrolünü ve güvenliğini sağlamak hedefi ile kullanılan sistemlerdir. Turnike geçiş sistemleri, günümüzde geçiş kontrol sistemlerinin başında gelen önemli ekipmanlardan biridir. Firmalarda bulunan turnike sistemleri, kişilerin ve çalışanların geçişlerini takip ve kontrol edilmesini sağlar. Bu sistemler sayesinde yetki sahibi olmayan kişilerin girişi engellenmekte ve bu nedenle güvenliğin üst düzeye çıkarılması sağlamaktadır.
Turnike geçiş sistemlerinin kullanıldığı alanlarda sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. Bu sistemlerin en büyük avantajlarından biri de geçiş kontrol sistemi ve personel devam kontrol sistemini pek çok sisteme entegre edilerek raporlaması yapılabilmekte ve kontrolü sağlanmaktadır. Bilinen diğer avantajlar ise;
ü Özellikle giriş ve çıkışların düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve disiplin yaratmaktadır.
ü Hızlı ve herkes tarafından kolaylıkla kullanılabildiği için kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
ü Giriş izni olmayan kişilerin girişini engellediği için güvenliğin korunmasında etkilidir.
ü Yoğun olan bölgelerde giriş çıkış trafiğini kolaylaştırmaktadır.
ü Paslanmaz bir yapıda olup göze hitap eder.
ü Hızlı ve kolay bir kuruluma sahiptir.
Turnike Sistemleri Nasıl Çalışır?
Turnike sistemlerinin çalışma prensibine göz atacak olursak, öncelikli olarak bu sistemlerin iç ve dış mekanlara uygun olarak ayrı modellerde üretildiğini söyleyebiliriz. Bu sistemler yaygın olarak tek başına değil, kontrol cihazı ile birlikte kullanılmaktadır.
Kontrol cihazları parmak izi, yüz tanımalı ve kartlı geçiş turnikeleri ile entegre olarak çalışmaktadır. Personel devam kontrol sistemi ya da geçiş kontrol programı üzerinden önceden tanımlanması ile parmak izinin okutulması sonucu turnike geçişi yaşanmaktadır.
Kartlı geçiş turnike, kart okuyucuların turnike üzerine entegre edilerek sadece kartın okunması ile turnikenin geçişe izin verdiği sistemlerdir. Kartlı turnike sistemleri özellikle kurum ya da firmaya gelen ziyaretçilerin kayıt ve geçiş kontrolü için oldukça makbuldür.
Yüz tanımalı turnikelerde ise yüzü programa tanıtılmış ve geçiş iznine sahip olan kullanıcıların yüzlerini uygun mesafeden okutması ile turnike geçişi sağlanmaktadır.
Turnike Sistemlerinin Kullanım Alanı Nedir?
Turnike sistemleri, kullanım alanları ve amaçlarına göre farklılıklar göstermektedir. Genel olarak kullanılan dört çeşit turnike sistemi vardır. Bunlar tripod turnike, camlı turnike, engelli (vip) turnike ve boy turnikeleridir.
Bu sistemler geçiş kontrol disiplini oluşturmak ve güvenlik amacı ile yoğun olarak kullanılan cihazlardır. Kişilerin kimlik bilgilerini tutarak kişilerin izinsiz mekanlara girişlerini engellemek amacı ile özellikle bina ve fabrika girişlerinde yaygın olarak tercih edilen sistemlerin başında gelmektedir.
Turnike sistemlerinin kullanıldığı alanlar:
- İşletme Personel Takip Turnike Sistemleri
- Kamu Kurum ve Kuruluş Turnike Sistemleri
- Plaza ve Bina Giriş Çıkış Turnike Sistemleri
- Stadyum Giriş Turnike Sistemleri
- Okul Turnike Sistemleri
- Yemekhane Turnike Sistemleri
- Spor Salonu Turnike Sistemleri
- Cezaevi ve Tutuklu Evi Turnike Sistemleri
- Fuar Turnike Sistemleri
- Üye Takip Turnike Sistemleri
- Tuvalet Turnike Sistemleri
- Otogar Giriş Turnike Sistemleri