Pastörizatörler adı üstünde pastörizasyon işlemini yapan cihazlardır. Süt, krema, meyve suyu, gül suyu, ketçap, mayonez, şıra, bira, şarap, meyve sosu gibi birçok ürünü bu makinelerle pastörize etmek mümkündür. Bu işlem saatte 5 ton ile 50 ton arasında çeşitli kapasitelerde gerçekleştirilebilir. Pastörizasyon makineleri gıda teknolojisi çoğunluklu olarak süt ve süt ürünleri bakımından zararlı olan mikroorganizmaları uzaklaştırmak ve yok etmek amacıyla hareket eder.
Pastörizatör Çeşitleri Nelerdir?
- Plakalı Pastörizatör
- Borulu Pastörizatör
- Otoklav tip Pastörizatörler
- Tünel Tip Pastörizatörler
Pastörizatör Özellikleri Nelerdir?
Pastörizatör, yüksek teknoloji otomasyon sistemi ile insan hatalarını ortadan kaldıran, zaman kazandıran, üretim kolaylığı sağlayan, tüm verileri kaydeden, uzaktan kontrol edilebilen, pastörizasyon işlemini gerçekleştiren tam otomatik çalışan makinalardır.
Pastörizasyon işlemi gıda sanayisinde, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla yapılan ısıtma yöntemidir. Pastörizasyon sırasında içinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan madde 60°C'den 100°Cye kadar ısıl işlem uygulanır. Bu sayede ürünler besin kuvvetine göre bir yıldan bir haftaya kadar dayanıklılık kazanır. Pastörize edilmiş gıdaların ev buzdolabı şartlarında (5-7°C) saklanması ve satışa sunulması uygundur. Bunun dışında et ve et suları pastörize edilemez, edilse bile faydası çok kısa süreli olur. Bu yöntemin yoğun olarak kullanıldığı gıdaların başında süt gelir. Ayrıca meyve suları, bira ve şarap gibi içeceklerle bazı katı yiyecekler için de bu yöntem kullanılır.
Pastörizatörler; otomatik olarak sterilizasyon işlemi, sıcaklık kontrolü, ürün alma ve gönderme işlemlerini bağımsız olarak gerçekleştirir. Hijyenik tasarımı sayesinde %100 temizlenebilirdir. Temizlik (CIP) işlemini tam otomatik olarak kendisi uygular ve iş güvenliğini riske atmadan otomatik dozajlama sistemi sebebiyle CIP sıvılarını kendisi otomatik dozajlar. Kaçak ve kirlenme kontrol sistemi ile ürünün güvenliğini garanti altına alır. Pastörizatörler buhar, elektrik, su ve CIP sıvılarının minimum kullanılmasını sağlar ve tasarruflu çalışma sistemine göre tasarlanmıştır. Yapılan tüm işlemler yüksek teknoloji otomasyon sistemi kontrolünde gerçekleşirken; zamanı ve verileri kaydeder, en verimli üretimi gerçekleştirir.
Pastörizatörler, insan hatalarını ortadan kaldırır ve gerektiğinde uzaktan erişim sistemi ile her adım kontrol edilebilir. Yüksek ısı geri kazanımı mantığı ile işler ve işletme maliyetlerini minimuma indirger. Pastörizatörler kompak bir şasi üzerine kuruludur, yerinde hızlı montaj ve devreye alma sağlamak için fabrikada özenle test edilir.