Pastörizatör nasıl çalışır? Plakalı pastörizatörler seri plakalar ile oluşmaktadır. Bu plakalar arasında yüksek sıcaklığa dayalı contalar yerleştiriliyor. Böylece bu contalar sayesinde plakalardan geçen sıvılar birbirlerine karışmamış oluyor ve engellenmesini sağlıyor. Genelde 95-125 mm kalınlığında plakalar olur ve paslanmaz çeliklerden yapılır. Plaka üzerinde oluklar bulunur. Bunlar turbulanslı dolum yaptırır. Böylece ısı transfer yüzeyini artırır ve sıvının ısı ile temas süresi uzamış olur. Pastörizatör parçalarından bahsedecek olursak şunlardan oluşabilmektedir:
- Balans tankı
- Besleme pompası
- Akış kontrolü
- Birinci ve ikinci rejenerasyon
- Seperatör
- Isıtıcı
- Holding tüpü
- İtişi güçlendirici pompa
- Sıcak su sistemi
- Soğutucu
- Valf.
Pastörizatör Çeşitleri Nelerdir?
- Meyve suyu için boru şeklinde olan basit pastörizatör: Küçük ölçekli normal giderler için uygun olan ve giderleri azaltmak, işi geliştirmek isteyen üreticilerin tercihi. Makul fiyatlı olması ile ihtiyaçlarda basit çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Burada bozulmaya neden olan enzimleri devre dışı bırakarak ve gıdalarda bulunan en zararlı, bozucu mikroorganizmaları yok etmesi ile raf ömrünü uzatır.
- Pastörizasyon: Gıdaya uygulanan ısıl işlemdir. Bu sayede gıdaların da raf ömrü uzamış oluyor. 60 C ile 100 C arasında ısıl işlem uygulanıyor. Bu ise gıda içerisindeki zararlı bakterileri etkisiz hale getirmiş oluyor.
- Pastörizatör: Pastörizasyon işlemlerini yapan makinedir. Süt, krema, meyve suyu, gül suyu, mayonez, şıra, bira, şarap, meyve sosu gibi birçok ürünün pastörize edilmesi mümkündür. 5-50 ton arasında saatte çeşitli kapasiteler ile üretilebiliyor.
Pastörizatör nasıl çalışır? Bu çeşitli pastörizatörlerin kendi içerisinde çalışma prensipler bulunuyor. Birbirleri ile bağlantılı olarak değişik şekillerde çalışma işlemleri yapılabiliyor.
Pastörizasyon İşleminde Gıda Eşanjörlerinin Yeri
Eşanjör, paslanmaz çelikten oluşur. İki gövdenin arasındaki plakalar sayesinde farklı iki akışkanın plakalar yüzeyinde birbirleri ile temas etmeden plakaların farklı yüzeylerinde geçerler. Ve birbirleri ile aralarında ısı transferi yapmasını sağlayan bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ısı değiştirici olarak da adlandırılmaktadır. Daha iyi bir ısı transferi yapmak için plakaların biçimleri ve kaliteleri, conta tipleri oldukça önemlidir. Pastörizasyon sırasında ürünlerin ısı transferi yapması ya da kullanılan suyun ani ısıtılması için pompa ve eşanjöre ihtiyaç duyulmaktadır. Eşanjörün buradaki en önemli etkisi ısı aktarımı yapılmasını sağlamaktır. Özellikle pastörizasyon işlemlerinde bakteri ürememesi için paslanmaz eşanjör kullanılmaktadır. Böylece oluşabilecek mikroorganizmaları engellemiş oluyor. Bu işlemlerden sonra günümüzde pastörize gıdalar olarak adlandırılan sağlıklı mikroorganizma barındırmayan ve besin değerleri güçlü olan ürünler ortaya çıkmış oluyor. Pastörizatör nasıl çalışır sorusuna karşı bir cevap olarak bunları da söyleyebiliriz. Kaliteli pastörizatör sistemleri için firmamızdan temin edebilirsiniz. En iyi malzemeler ile en iyi pastörizatör ürünlerine sahip olabilir ve sağlıklı besinler elde edebilirisiniz. Makul fiyatlarla bütçenize en uygun pastörizatör sistemleri ile en iyi sonuçların ortaya çıkacağını belirtmek isteriz.