Güvenlik, geçmişten günümüze dünyada giderek yükselen bir endişe olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ile de oldukça artan güvenlik ihtiyacının; değerli bilgilere erişen bilgisayar korsanlarından, insanların ve mülklerin güvenliğini tehdit eden davetsiz misafirlere kadar maruz kalınabilecek sonsuz tehdite karşın da artık şirketler ve işletmeler tarafından daha iyi ve sıkı şartlarda olması gözetilmektedir. Bu bağlamda binaların ve tesislerin fiziksel güvenliğini artırmak için günümüz en iyi seçeneklerden biri ise, çalışan ve ziyaretçi erişimini kontrol etmek adına genellikle turnike geçiş sistemlerinin kullanılmasıdır.
Günümüz gelişmiş güvenlik anlayışı, tesisin erişim kontrol sistemi ile etkin entegrasyon ve artan operasyonel esneklik dahil olmak üzere, şirket ve işletme girişleri başta olmak üzere kapı yerine turnike kullanmanın avantajlarını vurgulamaktadır. Genellikle paslanmaz çelikten yapılan turnike geçiş sistem ürünleri dolayısıyla uzun yıllar dayanıklılık açısından da kullanıcıya büyük avantaj sağlarken, hijyen, bakım ve temizlik açısından da kullanımı oldukça rahat ve kolaydır.
Bir yere girerken, genellikle ilk giriş noktası bir kapıdır. Çoğu şirket ve işletmenin güvence altına almak için kullandığı yaygın bir çözüm, kapıya bir kart veya biyometrik okuyucu ve elektrikli kilitler eklemektir. Bir okuyucu ve kilit, kapının kilidini açmak için geçerli bir kimlik bilgisi gerektirse de kapının ne kadar süreyle açık kalacağını veya kaç kişinin gireceğini kontrol edemez. Dolayısıyla yetkisiz kişiler, yetkili personeli güvenli kapıdan takip edebilir ve bu da “arka kapıya geçiş” olarak adlandırılan ortak bir güvenlik sorununa neden olur. Ek olarak, bir kapı izin verilen geçiş yönünü izole edemez. Örneğin, bir kapı giriş için etkinleştirilirse, açıkken aynı anda çıkışı engelleyemeyecektir.
Kapılardan farklı olarak, turnike geçiş sistemlerinde sunulan her bir kimlik bilgisi ile girebilecek veya çıkabilecek kişi sayısını sınırlayabilir ve geçiş yönünü kontrol edebilir. Turnikeden girebilmek için kişinin öncelikle geçerli bir kimlik belgesi sunması gerekir. Bu, kilidin açılması ve hemen yeniden kilitlenmeden önce bir kişinin geçmesine izin verilmesi için engellere işaret eder. Bazı turnikeler, arkaya geçme, dolaşma ve zorunlu geçiş gibi durumları tanımak ve bildirmek için gelişmiş algılama özelliklerine sahiptir. Yetkisiz bir giriş girişimi bir alarmı tetikleyecek, kullanıcıyı bilgilendirecek ve kontrol merkezini çakışma konusunda uyaracaktır.
Öte yandan turnike geçiş sistemleri beraber kullanıldığı erişim kontrol sistemleri sayesinde diğer güvenlik ekipmanlarıyla da birlikte çalıştırılabilir ve girişi yalnızca belirli kişilerin yapabilerek yönetilebilmesini sağlar. Tesise giren ve çıkan her kişinin özel kimliği, zamanı ve yeri gibi faydalı bilgiler sağlayabilir. Sistem, ziyaretçileri izlemek, alarm konumlarını saptamak ve olası güvenlik tehditlerini belirlemek için yönetim tarafından kullanılan canlı verileri toplayarak görüntüleyebilir ve çeşitli takip imkanları sunabilir. Yönetim, operasyonel gereksinimleri karşılamak için belirli modları günün belirli saatlerinde etkinleştirilecek şekilde planlayabilir. Örneğin, daha fazla turnike, çalışanların işe geldiği sabah saatlerinde yalnızca giriş olarak ayarlanabilir, ardından öğleden sonra çalışanlar işten ayrılırken yalnızca çıkışa geçirilebilir. Turnikeler, tesisin kapalı olduğu gece ve hafta sonları da kilitlenebilir. Turnike modları tipik olarak erişim kontrol sistemi aracılığıyla ayarlanır veya daha gelişmiş turnikeler için tesis ağındaki bir uygulama kullanılarak uzaktan kontrol edilir.
Turnikeler tek yönlü veya çift yönlü çalışabilir. Geçiş modları her yön için bağımsızdır ve serbest geçiş, kontrollü geçiş veya kilitli geçiş içerir. Serbest geçiş modu, izinsiz girişe izin verir- genellikle kullanıcıların çıkmak için kart çıkarmaları gerekmediğinde kullanılır. Kontrollü geçiş, girişe izin vermeden önce geçerli bir kimlik bilgisi gerektirir. Kilitli mod, geçerli bir kimlik bilgisi sunulsa bile kilitli kalır ve girişe izin vermez. Özellikle giriş çıkışların çok olduğu genel alanlarda ve özel hizmetlerde tercih edilen kartlı geçiş ve turnike Sistemleri, özel sensör teknolojisi ile hızlı ve güvenli giriş sağlar. Kayıt ve giriş kontrolü için en pratik ve hızlı çözüm olan bu sistemler, çeşitliliği ile mekanın estetik görüntüsünü bozmaz.
Turnikeler üç ana kategoriye ayrılır: optik, tam boy ve bel yüksekliği. Spesifik uygulamaya bağlı olarak farklı bir turnike türü tercih edilebilir. Doğru turnike seçimi, iç mekân veya dış mekân kullanımı, istenen güvenlik seviyesi, bütçe, ihtiyaç duyulan özellikler ve estetik tercihler gibi farklı faktörlerin dikkate alınmasını gerektirir.
1997’den bu yana İstanbul’da faaliyetlerine devam etmekte olan HPM farkıyla üretilen turnike geçiş sistemleri sunduğu ürün çeşitliliği ile kullanım amacınıza hitap eden modeli bünyesinde barındırır. İhtiyaca göre tek ve çift yönlü turnike, tek ayaklı turnike, yaprak turnike ve kollu boy turnikesi çeşitlerinden kolayca seçim yapabilirsiniz. Deneyimli ve uzman kadrosu ile İstanbul Kurtköy’de bulunan son teknoloji ürünlerine sahip tesisi ile sizlere kullanım alanınıza göre değişiklik gösteren helezon, vibrasyonlu, bantlı, zincirli ve rulolu konveyör ürünleri, kovalı ve bantlı elevatör ürünleri sunmaktadır.